Het flexitarisme

Door: Annemiek Lely

In principe geen vlees eten, maar af en toe zondigen? Of eens per week geen vlees? Steeds vaker noemt iemand zichzelf een flexitariër. Maar wat houdt dit (nieuwe) fenomeen eigenlijk in?

Wanneer ik het woord ‘flexitariër’ google, komt steeds dezelfde oneliner naar voren: meer dan de helft van de Nederlanders is flexitariër. Het ligt echter aan de definitie die je hanteert wat het percentage precies is. Natuurenmilieu.nl zegt dat 86% van alle Nederlanders al flexitariër is. Sommigen zijn het zelfs zonder het te weten. Dit houdt in dat 14.617.482 mensen eens per week (of meer) geen vlees eten. Het voedingcentrum is kritischer. Wil je flexitariër genoemd worden? Dan moet je meer dan 3 dagen per week je rundervink in het koelvak van de supermarkt laten liggen. Volgens hen voldoet 55% van de Nederlanders aan dit voorschrift.

Laten we stellen dat een flexitariër er bewust voor kiest om de helft van de week vlees te vervangen door noten, peulvruchten en ander eiwit- en ijzerrijke voeding. Waarom maken mensen deze keuze? Allereerst om de simpele reden dat een mens heel goed zonder vlees kan! Ondanks de eiwitten, het ijzer en de vitamine B1,2 die een stuk vlees bevat, krijg je ook veel (ongezonde) verzadigde vetten binnen. Door vervangers als tofu, soja of, mijn persoonlijke tip: Marmite, te eten, kan vlees overbodig in je voedingspatroon worden. Geen verkeerde optie als je beseft dat de veelvuldige vleesconsumptie in de Verenigde Staten grotendeels bijdraagt aan volksziekte nummer 1: obesitas.

Een andere belangrijkste reden om minder vlees te eten is de vleesindustrie. De vrachtwagens met honderden varkens op de snelweg doen je lust vergeten. Zeker als we het over voedselverspilling gaan hebben. Bovendien wordt het speklapje minder aantrekkelijk bij de gedachte dat het varken in kwestie volgespoten is met antibiotica om allerlei ziektes tegen te gaan. Overigens heeft de intensieve veehouderij, oftewel de bioindustrie, bijeffecten zoals de uitstoot van broeikasgassen. Genoeg redenen om flexitariër te worden?

Sinds enkele maanden eet ik vrijwel geen vlees meer, maar zet zo af en toe mijn principes opzij voor een stukje biologische scharrelkip. Ben ik een zondige vegetariër of een principiële flexitariër? Welk woord je er ook aan geeft, ik denk vooral dat het goed is dat er meer aandacht besteed wordt aan de optie om minder vlees te eten. Wat echter niet vergeten mag worden is de hoeveelheid aan dierlijke stoffen in andere producten. Als we echt beter voor de wereld willen zorgen, moeten we ook daar meer bij stil gaan staan. Dag winegums!

Advertenties