To do: afval scheiden

Ze zeggen dat een betere wereld bij jezelf begint. Waarom niet? Vele handen maken licht werk! Vandaar de rubriek ‘To do’ met deze keer aandacht voor: afval scheiden.

Afval scheiden: een kleine moeite, maar groot gebaar naar het milieu. Veel tijd kost het niet en de zwarte container wordt er een stuk lichter van. Het enige wat je hoeft te doen is drie extra tassen of prullenmanden (wees creatief!) in de keuken of schuur te zetten en de eerste stap is gezet. De eerste tas is voor oud papier, de tweede voor glas en de laatste voor plastic. Voor velen is de hoogste drempel het wegbrengen van het afval, maar als je daar eens per week tien minuten de tijd voor neemt, went het gauw genoeg. En bedenk: stiekem geeft het een kick als de afvalheffing lager dan vorig jaar is.

Tip: Maak een compostbak! Kies een ton, bak, kist met luchtgaten (maar niet te grote gaten, want dan krijg je last van ongedierte). Gooi het plantaardige keuken- en tuin afval weg in deze bak. Zoek buiten regenwormen of koop wormen bij de dierenwinkel, hengelsportspecialist of tuincentrum en laat ze genieten van het feestmaal. Ook slakken en pissebedden zijn er dol op en helpen GFT afval verteren. Zorg dat je de bak vochtig houdt en binnen enkele weken heb je genoeg compost om de moestuintjes van de Albert Heijn op te kweken!

Advertenties