De ondernemende idealist: Joke Jongejan

Joke Jongejan is afgestudeerd filosofe eJoken begon 15 jaar geleden het initiatief Dialoog in Actie.

Vertel eens, wat houdt ‘Dialoog in Actie’ in?

Dialoog in Actie is een groep vrijwilligers, met één betaalde coördinator, die zich inzetten voor de verbinding tussen mensen met verschillende (culturele, religieuze en seksuele) achtergronden. De gespreksleiders krijgen een training in de (socratische) dialoog. Dit is een leuke en nuttige training. Vervolgens kunnen ze de dialogen leiden.

Waarom ben je dit initiatief ooit gestart? 

Na de gebeurtenissen op 11 september 2001, voelde ik de kloof tussen bevolkingsgroepen ontstaan. Ik wilde graag iets met mijn achtergrond in de filosofie doen om te kunnen helpen. Ik kan redelijk goed praten, luisteren en organiseren en besloot dialogen te gaan organiseren. Zo is Dialoog in Actie ontstaan.

Waar ben je het meest trots op?

Afgelopen november hebben we een wandeling georganiseerd langs alle betekenisvolle plekken van de eerste generatie migranten. Dit was de zondag na de aanslagen in Parijs. De wandeling was georganiseerd voor 25 mensen, maar er liepen uiteindelijk 500 mensen, waaronder de burgemeester van Amsterdam, mee. De activiteit werd opgepakt door de media en kwam zelfs op het NOS journaal! Maar eigenlijk ben ik er het meest trots op dat uit de activiteiten vriendschappen zijn ontstaan.

Wat betekent idealisme voor jou?

Idealisme betekent voor mij je belangeloos voor inzetten voor iets wat je heel belangrijk vindt.

Heb je een tip voor jonge idealisten?

Laat je inspireren door anderen. Zoek aansluiting bij iemand of een groep die al ervaring heeft of hebben met het organiseren van activiteiten en projecten. Leer daarvan en trek dan je eigen plan. Voor ik Dialoog in Actie oprichtte, heb ik mij ingezet voor duurzame ontwikkeling. Ik heb toen heel veel geleerd van iemand als Wouter van Dieren en de toenmalige directeur van het Centrum voor Duurzaam Bouwen en van Milieudefensie.

Ben je geïnteresseerd om dialogen bij te wonen en/of gespreksleider te worden? Neem gerust contact op met Joke. 

Advertenties