To do: dierproefvrij

Ze zeggen dat een betere wereld bij jezelf begint. Waarom niet? Vele handen maken licht werk! Vandaar de rubriek ‘To do’ met deze keer aandacht voor: dierproefvrije producten.

Dierproefvrij of proefdiervrij? Vele mensen leggen direct de link met make-up, maar proefdieren worden voor meer experimenten gebruikt. Vorig jaar ontstond er een rel rondom 39 labradors die door de Universiteit van Maastricht gebruikt zouden worden voor pijnlijke proeven. Na veel tegengeluiden, met onder meer een protestmars waarin honden mee liepen, liet de universiteit weten de labradors ter adoptie aan te bieden. Echter, wordt er door diezelfde universiteit (en andere onderzoekscentra) nog wel geëxperimenteerd met andere dieren.

Het klinkt wellicht achterhaald, maar vorig jaar meldde Stichting Dierproefvrij dat in 2014 het aantal dierproeven gestegen is. Een goede reden om toch nog eens na te denken over alternatieven! In 2012 startte Stichting Dierproefvrij een nieuw initiatief: het doneren van overleden huisdieren aan de wetenschap. Eerder werden dieren speciaal voor onderzoek en onderwijs gedood, maar door het dierdonorcodicil kan dit verleden tijd zijn. Op naar een dierproefvrije toekomst!

Advertenties