Stemmen!

Vandaag kunnen we stemmen. Voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Voor of tegen ‘steun’ van de Europese Unie aan een dat land nauw in de gaten gehouden wordt door Rusland.

We hoeven vandaag niet te stemmen. Zal het verdrag ongeacht de uitslag van het referendum door Nederland ondertekend worden? Waarschijnlijk. Kan een voor-stem uiteindelijk het tegen-kamp helpen? Mogelijk. Is Oekraïne een corrupt land? Zeker. Weten we zeker dat dit verdrag het land beter moet maken? Natuurlijk niet.

Maar laten we terug gaan naar de kern: we kúnnen vandaag stemmen. Dat recht hebben verworven. We zullen er in de toekomst nog graag gebruik van willen maken, als er een referendum komt over een zaak die ons dicht bij het hart ligt. Vandaag is het moment om het juiste signaal naar politiek Nederland af te geven: wij willen meer inspraak, wij willen meedenken, wij willen adviseren.

Bestrijd vandaag het cynisme en gebruik het recht op te stemmen. Voor, tegen of blanco – dat is aan eenieder om zelf te beslissen. Kom je daar niet uit? Volg dan deze beslissingsboom.

Advertenties