Miss Representation

De redactie van De jonge idealist gaat enkele dagen op vakantie. Miss-RepresentationDaarom willen we jullie een kijktip geven voor deze regenachtige dagen: Miss Representation.

Onze eerste gastblog was van ‘He for she’ Thom van Duuren. Hij schreef over de nog altijd scheve verhoudingen tussen de seksen en zijn persoonlijke voorkeur voor het vrouwelijk geslacht. In 2011 ging de documentaire Miss Representation van de Amerikaanse regisseuse Jennifer Siebel Newsom in première. Deze film stelt vergelijkbare zaken aan de orde als onze gastblogger, maar focust zich vooral op de invloed van de media op het beeld dat vrouwen uitstralen.

Vrouwen zijn anno 2016 nog steeds ondervertegenwoordigd in invloedrijke posities en als ze wel een dergelijke functie bekleden, worden ze anders in beeld gebracht dan mannen. Zo luidt de boodschap van de documentaire die inmiddels ook op Netflix te vinden is. Miss Representation toont talloze voorbeelden van bekende vrouwen die graag een rolmodel willen zijn, maar door de media toch als ongeëmancipeerde worden weggezet. Vandaar dat het thema van de film is: You can’t be what you can’t see.”

Niet iedereen is zich altijd bewust van de seksen-ongelijkheden in onze schijn-geëmancipeerde samenleving. De getoonde stereotyperingen roepen dan ook een gevoel van verontwaardiging op. Hoe kan het dat we hier vandaag de dag toch nog zo makkelijk overheen kijken? De release van de documentaire ging gepaard met sociale campagne. Op de website zijn educatieprojecten, testjes en social media acties (#notbuyingit) te vinden om dit probleem aan te kaarten. Opdat Aletta Jacobs over enkele jaren echt trots op ons kan zijn!

Advertenties