VoorleesExpress

De afgelopen dagen stlogo-voorleesexpress-socialonden voor ons in het teken van verhalen. Weer een thema wat de redactie van De jonge idealist bindt. Beiden verslonden we als kinderen boeken en hoopten we stiekem dat Mathilda bleken te zijn. De liefde voor lezen is eveneens terug te zien in onze studiekeuzes: Tara deed de Bachelor Literatuurwetenschappen en Annemiek koos voor het theater.

Wij realiseren ons dat we van geluk mogen spreken dat we van huis uit de liefde voor taal meegekregen hebben. Over de hele wereld gezien is nog steeds meer dan de helft van de mensen analfabeet en ook in Nederland is het niet altijd zo vanzelfsprekend dat je leert lezen. Als je ouders laaggeletterd zijn, maak je geen kennis met PlukIris en Michiel en Madelief. Op school hoor je vriendjes over Takkie praten, maar jijzelf hebt geen idee wie Dobby en Knijster zijn.

Tien jaren geleden ontwikkelde SodaProducties een oplossing voor dit probleem: De VoorleesExpress. In meer dan 100 plaatsen in Nederland lezen vrijwilligers kinderen uit een laaggeletterd gezin eens per week voor. De organisatie bestaat voor 86% uit vrijwilligers van alle leeftijden. Op deze manier komen de kinderen ook in contact met mensen van andere culturele achtergronden. De VoorleesExpress is de afgelopen jaren verschillende malen in de prijzen gevallen en wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het project positieve resultaten boekt. Een extra reden om aandacht aan dit goede initiatief te besteden.

Wil jij vrijwilliger worden? Bezoek dan de website en schrijf je in!

Advertenties