Wie is de wereld?

Door: Annemiek Lely

Gisteravond bezocht ik de voorstelling De Andere Stem van Toneelgroep Amsterdam. Dit toneelstuk, geschreven en gespeeld door Ramsey Nasr, raakt een thema waar ik al langere tijd over filosofeer. Een mens heeft maar beperkte tijd, ruimte en energie om er voor anderen te zijn. Wie zijn dan die anderen? En tot hoever kun je gaan in de zorg voor de rest van de wereld? 
De Andere Stem is een antwoord op Jean Cocteau’s La Voix Humaine uit 1928. Deze monoloog wordt sinds 2008 gespeeld door Halina Reijn in de regie van Ivo van Hove. Een vrouw voert het laatste telefoongesprek met haar ex-geliefde. In De Andere Stem horen we de stem van de man die zijn zorg voor haar niet los kan laten. Hij is advocaat en heeft net dagen doorgebracht aan de Middellandse zeekust om vluchtelingen op te vangen. Hij raakt verstrikt in de verschillende vormen van leed. Voor wie hoort hij te zorgen?

In de serie Kijken in de ziel: politici geeft Wouter Bos zijn perspectief op het verschil tussen politiek links en rechts. Hij stelt dat linkse mensen de neiging hebben om voor de wereld te willen zorgen en daarbij soms hun naaste omgeving vergeten. Bij rechts georiënteerden is dat, aldus Bos, vaak andersom. Nu geloof ik niet dat die scheidslijn zo scherp is, maar ik vind het idee interessant. Het is soms makkelijker om je op een van deze velden te begeven en misschien voor sommigen ook genoeg. Anderen zullen de strijd van het hoofdpersonage in De Andere Stem herkennen.

Dan is er nog het idee dat voor anderen zorgen niet mogelijk is als je niet in staat bent om voor jezelf te zorgen. Ook dit komt in De Andere Stem aan bod. De toeschouwer aanschouwt hoe de combinatie van werk en privé ‘hem’ steeds verder uitput. Tot hoe ver kan hij gaan? Waar ligt zijn grens? De Andere Stem biedt stof tot nadenken. Over prioriteiten moeten stellen. Wie is de wereld voor jou?

Advertenties