Bewust bankieren

In de jaren ’90 zworen kinderen bij de Penny automaat. Eenmaal opgegroeid, is de Postbank verleden tijd en droppen we onze welverdiende centen uit gewoonte bij de inmiddels oranje leeuw. We willen benadrukken dat er niets mis met deze bekende Nederlandse bank is. Wat we echter met dit voorbeeld willen tonen is dat niet iedereen bewust kiest waar hij zijn inkomen bewaart. Wist jij echter dat er banken zijn die spaargelden investeren in wapenhandel, grijze energie of bedrijven die mensenrechten schenden? Daarom willen wij graag aandacht schenken aan de Eerlijke Geldwijzer. De geldwijzer is een gebundeld initiatief van humanitaire organisaties als Amnesty International en Oxfam Novib. Op de website staat een tabel waarin verschillende banken beoordeeld zijn op duurzaamheid. De enige twee banken die volledig voor de test slagen, zijn Triodos en ASN. Door gezamenlijk voor deze geldbewaarders te kiezen, kunnen we met z’n allen corruptie, schending van arbeidsrechten en andere ongure praktijken tegengaan. Dit hoeft geen enorme papierwinkel te zijn. ASN biedt bijvoorbeeld overstapservice aan. Zo werken we samen aan de wereld van morgen!

Advertenties