To do: auto’s delen

Ze zeggen dat een betere wereld bij jezelf begint. Waarom niet? Vele handen maken licht werk! Vandaar de rubriek ‘To do’ met deze keer aandacht voor: auto’s delen.

Delen is hip. Vrijwel iedereen kent inmiddels het fenomeen Airbnb. Een ander opkomend concept is het delen van auto’s. Dit kan op verschillende manieren.

Zo maken steeds vaker mensen gebruik van carpoolen via de website Blablacar. Twee jaren geleden reisde Annemiek op deze manier met twee vriendinnen naar Berlijn en weer terug. Een goedkope, maar ook milieubewuste(re) manier van reizen. Waar het drietal eerst van plan was om een auto te huren, deelden ze nu de reiskosten met de hoofdbestuurder en was er een auto minder op de weg te vinden. Wel is het altijd de vraag wie die bestuurder is. Het is dan ook niet aan te raden om in je eentje bij een wildvreemde in de auto te stappen.

Het idee achter Blablacar kan ook in bredere zin toegepast worden. Weet je van tevoren dat je een rit gaat maken en heb je plaats in de auto? Met een berichtje op Facebook kun je anderen een lift aanbieden. Wie weet breng je een ander op een idee en zie je binnenkort een gunstig aanbod in je netwerk voorbij komen.

Woon en werk je in dezelfde stad? Dan is het bezitten van een auto eigenlijk niet nodig. Met initiatieven als Greenwheels en Car2Go bespaar je afschrijfkosten en wegenbelasting, maar heb je wel een auto tot je beschikking. Het enige wat je hoeft te doen is een abonnement af te sluiten. Wil je helemaal niet aan vaste kosten vastzitten? Dan is Connectcar de oplossing. Installeer de app en reserveer de dichtstbijzijnde wanneer nodig. Je betaalt slechts een standaardtarief per uur en de benzinekosten.

Inmiddels bestaat er ook een private versie van bovenstaande websites, een soort marktplaats voor auto’s, genaamd MyWheels. Mensen bieden hun eigen auto te huur aan. De onderhandelingen gaan via de website dus je hoeft niet bang te zijn om bedrogen te worden.

Je ziet: er zijn vele mogelijkheden om zonder een auto te bezitten, toch de treinspits te kunnen ontwijken. We kunnen, als we willen, openbaar vervoer zelf reguleren. Wat als we vaker samen reizen? Meer mensen in één auto betekent: minder auto’s op de weg, minder files en minder milieuvervuiling. En wellicht een goed gesprek.

Advertenties