Theatertip special: TF en Fringe

Vandaag begint zowel het jaarlijkse Theaterfestival als Fringe in Amsterdam. De redactie van De jonge idealist zet enkele interessante voorstellingen met een maatschappelijke boodschap voor u op een rijtje:

TF

De man door Europa 
Een maand lang trok Lucas de Man door Europa. De komst van vluchtelingen uit Azië en de aanslagen in West-Europa markeren een nieuwe tijd. De Man wilde de veranderingen in ons continent vormgeven en interviewde tijdens zijn reis verschillende historici en creatieve geesten. Het resultaat is de voorstelling De man door Europa die op 1 en 3 september te zien is in de Stadsschouwburg en Bellevue.

Jihad, de voorstelling
Deze jongerenvoorstelling gaat over drie vrienden die ervoor kiezen om naar Syrië te reizen. Ze zijn in Nederland geboren, maar voelen zich meer verwant met Jihadisten. Tijdens hun tocht leert het publiek de jongens beter kennen. Wat als de werkelijk anders blijkt te zijn dan hun verwachtingen? Jihad, de voorstelling speelt op 2 en 3 september in de Meervaart in Osdorp.

Bromance
Een andere interessante young adult-voorstelling is Bromance. Met deze performance spelen Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck in op aanhoudende non-acceptatie van homoseksualiteit in o.a. Rusland. Ze laten zien dat ‘het uit de kast komen’ nog steeds niet zo eenvoudig is als het voor anderen soms lijkt. Bromance is op 7 en 8 september te zien in de Krakeling.

In mijn hoofd ben ik een dun meisje
Als we het voorbeeld van de Kardashians volgen, moeten alle vrouwen een dunne taille, maar een onnatuurlijk groot achterwerk hebben. Hoewel dit schoonheidsideaal zelfs met urenlang planken en squatten onhaalbaar is, zijn toch een hoop meisjes die geloven dat dit zaligmakend is. Op 4 en 5 september gaan de actrices van NTjong in de Krakeling de strijd met elkaar aan. Wie is wanneer gelukkig met haar lichaam?

100% Selfmade
Over het verlangen naar perfectie kunnen de dansers in de voorstelling 100% Selfmade wel meepraten, of beter: dansen. Deze voorstelling gaat in op de prestatiemaatschappij waar wij momenteel elke dag mee geconfronteerd worden. Ook deze jongerenvoorstelling is te zien in de Krakeling en wel op 2 en 3 september.

De radicalisering van Sadettin K. 
Deze laatste TF tip staat al een tijd op het verlanglijstje van de redactie van De jonge idealist. Gelukkig krijgen ze op 8 september eindelijk de kans om de voorstelling in de Stadsschouwburg te zien. Sadettin Kirmiziyuz filosofeert over de wereld. Hoe verder te gaan met alle problemen waar we tegenaan lopen? Is het tijd voor verandering? En hoe radicaal moet die stap zijn?

Fringe

To bi or not to bi
Hallo homokroegen van Amsterdam, hier komt Aileen Pfauth! De hele week schakelt ze tussen verschillende biseksuele personages in de Trut, Saarein en Exit.

Nina’s songs for the broken-hearted
Fuckfeminist slut Nina vertelt over de problemen van haar generatie die uiteindelijk neerkomt op een zoektocht naar liefde. Kom kijken in Volta.

Kill your darlings
Wat als sociale conventies niet matchen met verlangens? In Kill your darlings vechten tegen het systeem. Te zien in de bovenkamer van Radion.

Black hood 
Ook Roodkapje heeft het niet altijd makkelijk. Vooral niet als ze geconfronteerd wordt met de wereld in 2016. Zou Roodkapje botox overwegen? Daar kom je achter in het Polanentheater.

Ballen
De gestampte meisjes hebben het te doen met de mannen. Ze vinden dat in deze geëmancipeerde maatschappij de man ook wel eens bedankt mag worden voor bijvoorbeeld zijn inzet in het verleden of de liefde. De bedankbijeenkomst vindt plaats in Ostade.

But that could never happen right? 
Afrika is het beloofde continent. Echt waar. Quintijn Relouw vertelt je meer daarover in het Polanentheater.

Crying over asparagus
Normaal zijn is ook geen garantie. Daar komen we achter in de Koepelzaal van Felix Meritis.

Marok(k)anen huilen niet
Of wel? Soufiane Moussouli laat wellicht zijn tranen zien in Cinetol.

Hopelijk tot ziens bij een of meerdere voorstellingen!

Advertenties