Zarayda’s Business BN’er challenge

Door: Annemiek Lely

Iets meer dan een maand geleden kondigde Zaraydaunnamed Groenhart de Business BN’er challenge aan. Enkele jaren geleden besloot Zarayda fulltime freelancer te worden. Een spannende, maar uitdagende keuze die voor haar goed uitgepakte. Met de challenge wil ze andere ZZP’ers helpen om hun bedrijven in het middelpunt van de aandacht te brengen. Ondernemen kan samengevat worden in verschillende steekwoorden: denken in kansen en mogelijkheden, zichtbaar(der) worden en er vooral veel plezier aan beleven! Afgelopen maandag begon de challenge. Annemiek besloot eraan deel te nemen.

In een besloten Facebook-groep waar meer dan 1000 mensen lid van zijn, is het evenement in volle gang. Dromen worden gedeeld, ideeën uitgewisseld en er wordt vooral veel aangemoedigd. Niets lijkt te gek: een inspirerende omgeving om te gaan geloven in hetgeen je echt wilt.

Eigenlijk weet ik al tijden wat ik wil: schrijven, presenteren, interviewen en culturele en/of maatschappelijke programma’s vormgeven. Het probleem is echter dat we vandaag de dag in een prestatiemaatschappij leven waarin niets goed genoeg lijkt en alles om centen draait. Kiezen voor je droom lijkt vaak onrealistisch. Er moet immers ook brood op de plank komen. Bovendien slaat de onzekerheid geregeld toe. Ben ik wel goed genoeg? Er zijn altijd mensen die beter zijn.

Deze twijfels mogen er zijn, maar mogen je niet verstikken. Laat je dat wel gebeuren, dan worden dromen nooit werkelijkheid en komen jouw ingenieuze ideeën niet boven tafel. Dat is wat Zarayda ons leert. Het lijkt eenvoudig, maar in de Facebook-groep blijkt hoeveel mensen door onzekerheden getergd worden, terwijl ze zichtbaar talenten en innovatieve gedachtes hebben.

De Facebook-groep is veilig. Omdat je omgeven wordt door andere ondernemers, durf je jouw grenzeloze ambities te delen. Zarayda laat in haar videoboodschappen doorschemeren dat het de bedoeling is om die aspiraties ook in je netwerk te gaan delen. Heel even liet ik mij verleiden en deelde ik maandagmiddag mijn droomdoelen op Facebook en LinkedIn. Een uur later verwijderde ik de post weer van Facebook. De stap om mijn dromen aan mijn hele netwerk te tonen, was nog iets te groot.

Gisteren bleef de vraag waarom dat Facebook-bericht mij spanning gaf mij achtervolgen. Juist ik zet me al jaren af tegen stigma’s en het moeten voldoen aan eisen van anderen. Als het mij werkelijk zoveel kan schelen wat mensen van mij vinden, dan had ik nooit De jonge idealist opgericht. Ik realiseer mij dat het spanningsveld tussen leuk gevonden willen worden en voor je idealen en dromen opkomen voor iedereen herkenbaar zal zijn. Precies dat is waar een echte Business BN’er zich overheen moet zetten. Alleen dan geef je jezelf de ruimte om te doen wat je echt wilt. Trouwens, wie zegt dat leuk gevonden willen worden en je dromen najagen elkaar uitsluiten? Juist het lef om te doen waar je gelukkig van wordt, roept vaak respect bij anderen op.

Ik ben al een eind op weg en gun anderen diezelfde stap. Ondertussen luister ik met plezier naar de tips die Zarayda ons geeft en geniet ik van het enthousiasme van de andere deelnemers van de challenge. De gedrevenheid van anderen werkt aanstekelijk. Herken je jezelf in dit verhaal? Deelnemen aan de challenge blijft de hele week nog mogelijk. Gun jezelf de inspiratie en steun in de rug. Ik hoop je terug te zien in de Facebook-groep met jouw verhaal!

Follow my blog with Bloglovin

Advertenties