De reizende filosofe: introductie

Door: Mirjam Eeken

Tot voor kort sprak het idee eeuwige student te zijn me enorm aan. Ik zag mezelf over vijf jaar nog steeds een paar keer per week over het Rokin fietsen, bij het standbeeld van Wilhelmina linksaf slaan, in het veel te krappe steegje een Japanse kamikazetoerist ontwijken, om uiteindelijk via de boekenstalletjes de vertrouwde binnentuin van de Oudemanhuispoort in te stappen. Daar maakte ik vijf jaar geleden kennis met de filosofie, waarbij het lezen van het werk van Plato, Kant en Nietzsche de eerste maanden voelde alsof ik een vreemde taal aan het leren was, maar daarna snel vertrouwd raakte.

Deze zomer was het ineens gedaan met de tevreden student in mij. Ik had genoeg verplichte boeken gelezen en papers geschreven, en werd onrustig bij het idee nog jaren over dat Rokin te fietsen. Zo plotseling als deze gedachte opkwam, zo plotseling boekte ik een ticket naar de Windy City: Chicago. En daarom ben ik hier, bij De jonge idealist. Vanaf volgende week dinsdag zal ik schrijven vanuit de stad van Barack Obama, waar ik drie maanden zal verblijven om mijn scriptie af te ronden en om te zoeken naar kleine verhalen uit de derde grootste stad van de Verenigde Staten. Ik interesseer me hierbij vooral in zaken die te maken hebben met feminisme en identiteitspolitiek, maar zal de verkiezingsstrijd ook zeker niet uit de weg gaan. In de stukken die je van mij zult lezen probeer ik mij bovenal te blijven verwonderen over aanvankelijk alledaags ogende zaken.

Ik zie De jonge idealist als een plek waar een dialoog kan plaatsvinden, in plaats van enkel eenrichtingsverkeer. Schroom daarom niet om mij aan te spreken wanneer je iets wilt delen, weerleggen of onderschrijven, of wanneer je een idee hebt over waar ik in Chicago naar op zoek zou moeten gaan. Zolang dat niets met reptielen te maken heeft, vind ik alles goed.

Mirjam Eeken (1989) studeerde musicaltheater en filosofie. Dit najaar verblijft ze in de Verenigde Staten om te studeren aan de University of Chicago en haar masterscriptie te schrijven. De komende drie maanden verslaat ze voor ons haar gedachtes, ontmoetingen en verwonderingen vanaf de overkant van de Atlantische Oceaan.

Advertenties