Waarom #vleesvrij?

Komende woensdag gaat de week #vleesvrij in! Tot aan dierendag gaan wij je zoveel mogelijk tips geven om vegetarisch te eten. Allereerst helpt het al als je weet waarom het verminderen van de dagelijkse vleesconsumptie belangrijk is. Deze blog staat dan ook in het teken van die waarom-vraag.

Enkele weken geleden raadden wij het boek Eating Animals van Jonathan Safran Froer aan. Eigenlijk zou de overheid dit boek aan alle Nederlanders (of nog beter: alle wereldburgers) moeten verstrekken. Uiteraard begrijpen we dat niet iedereen de tijd heeft om Eating Animals te lezen, dus helpen wij jou door een overzicht te geven van de moeilijkheden van de vleesindustrie.

Bio-industrie

Ken je het beeld van een overvolle vrachtwagen op de snelweg waar een krulstaartje uitsteekt? Een begrijpelijke reactie is om vooral niet te kijken. Je weet wat er met die beesten gaat gebeuren, maar denkt er niet meer aan als je ’s avonds aan tafel voor je AVG’tje zit. Wist je ook dat varkens tot de groep vab slimste zoogdieren op aarde behoren? Het is een illusie om te denken dat deze beesten geen idee hebben wat ze aangedaan wordt. Varkens begrijpen de werking van een spiegel, kunnen communiceren en hebben een indrukwekkend geheugen. De mensonterende omstandigheden waarin ze hun leven doorbrengen en het moment van de slacht zijn des te gruwelijker bij dit besef.

Dit betekent niet dit lot wel aan minder intelligente dieren toebedeeld mag worden. Het is geen geheim meer dat kippen hun hele leven op slechts enkele centimeters doorbrengen. De kippen zijn niet eens altijd voor de slacht bedoeld. Vaak gaat het de boeren in eerste instantie om de productie van (zoveel mogelijk) eieren. Evengoed, mag er meer stilgestaan worden bij de herkomst van de melk die wij drinken. Ook melkkoeien worden vaak slecht behandeld omdat de melkproductie op één staat. Eigenlijk moeten we pleiten voor veganistisch eten, maar we vinden ook dat kleine stappen het verschil kunnen maken.

Deze net zo goed dieronterende levensomstandigheden zijn te danken aan de grote hoeveelheden vlees die elke dag geproduceerd moeten worden. Simpelweg omdat er vraag naar is. Wist je dat de gemiddelde Amerikaan meer dan 21.000 dieren gedurende zijn leven eet? Door de vraag te beperken, kunnen dieren een waardiger leven krijgen. Een voorbeeld van het bieden van een waardiger leven is Boerderij de Stolp in Zunderdorp. De boerderij biedt vleespakketten van hun eigen koeien aan. De koeien hebben hun leven lang kunnen grazen op de weilanden van Waterland.

Milieu

Wist jij dat de bio-industrie voor 40% verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde? Uit mest komt ammoniak vrij. Ammoniak draagt bij aan de verzuring van de natuur. Een beetje ammoniak kan geen kwaad, maar door de overconsumptie van vlees, moet er steeds meer vee gefokt worden en komt er steeds meer ammoniak vrij. Dit is een vicieuze cirkel die, naar onze mening, doorbroken zou moeten worden. Als wij allemaal stoppen met dagelijks vlees te eten, zou dit verschil kunnen maken.

Visvangst

De grote vraag is: mag vis eten dan wel? De keuze om mee te doen is aan jou, dus in principe mag alles. Wij zijn er om je te helpen in het bewustwordingsproces en geven tips om vegetarisch te eten. Vissen (op kweekvissen na) hebben de vrijheid die de dieren die puur bestemd voor voedselproductie zijn, niet hebben. De keuze om wel of niet vis te eten is dan ook een ander verhaal. Verschillende vissoorten worden met uitsterven bedreigt door overbevissing. Als we in de enorme getallen blijven vissen zoals we dat nu doen, bestaan straks de kabeljauw en zwaardvis niet meer en heb je straks geen tonijn meer op je pizza. Ook verschillende soorten haaien kunnen dan niet meer overleven door gebrek aan voedsel.

Een ander groot probleem is de bijvangst. Wist je dat er elke dag kilo’s vissen, maar ook walvissen, de dood vinden in visnetten? Het klinkt extreem, maar in zekere zin is dit te vergelijken met alle burgerslachtoffers in het Midden-Oosten die vallen tijdens de zoektocht naar de IS-top. Het doel heiligt de middelen. Begrijp me niet verkeerd. Ik, Annemiek, ben gek op sushi en eet ook graag een broodje zalm. Ook hier geldt dat de mate van consumptie het verschil maakt. En dat is waar wij deze week actie voor voeren!

Een week #vleesvrij

Heb je al motivatie om mee te doen? Dan is dit je kans om het vegetariërschap uit te proberen! We maken de week nog makkelijker voor je door het voedingspatroon voor je uit te stippelen. Morgen vertelt foodblogger Francine van Meisjevanhetlicht.com wat haar zeven favoriete vega-recepten zijn.

Advertenties