Kijk jezelf #vleesvrij

Vandaag is de eerste dag van de challenge! Ben je nog niet helemaal overtuigd? Dan raden wij je aan om een van deze drie documentaires te kijken. Grote kans dat het biefstukje dat voor vanavond bedoeld was, toch in de vriezer verdwijnt.

#1 Vleesverlangen

Documentairemaakster Marijn Frank houdt van vlees. Toch wil ze haar dochtertje geen vlees voeren. Het voelt onverantwoord. Naarmate haar Sally ouder wordt, begint ze steeds meer vragen aan haar moeder te stellen. Sally wil ook een stukje vlees. In de documentaire  Vleesverlangen gaat Marijn op onderzoek uit. Is ze in staat om zelf een dier te slachten? Zo ja, dan is het hypocriet om haar dochter geen vlees te geven. Marijn gaat stage lopen in een biologische slachterij en de kijker is getuige. Lukt het haar om het hele slachtingsproces te doorstaan?

#2 Cowspiracy

In de documentaire Cowspiracy staat de impact van de vleesindustrie op het milieu centraal. In de eerste motivatieblog benoemden wij de effecten van intensieve veehouderij als gevolg van de overproductie van vlees. Vertegenwoordigers van verschillende milieuorganisaties komen aan het woord over watergebrek, voedselverspilling en het broeikaseffect. Cowspiracy is een zeer informatief en zet de kijker aan het denken. Wat ons betreft is dat precies wat een goede documentaire zou moeten doen. Cowspiracy is te vinden op Youtube en Netflix.

#3 Super Size Me

Onbekend is deze documentaire niet, maar wel nuttig voor goede voornemens. Morgan Spurlock is gefascineerd door de consumptiemaatschappij en met name de kapitalistische fastfood ketens. Hij besluit om als experiment een maand alleen maar bij de McDonalds te eten. We zien hoe de grote hoeveelheden vet en suikers zijn lichaam veranderen en conditie verslechteren. Vlees is een niet te verwaarlozen onderdeel van de fastfood menu’s die McDonalds aanbiedt. De documentaire besteedt daarom uitgebreid aandacht aan de overconsumptie van vlees. Super Size Me is te vinden op YouTube en Netflix.

Heb je geen tijd om een hele documentaire te kijken? Dan legt Arjen Lubach op hilarische wijze binnen een kwartier uit waarom het toch echt beter is om de vleesconsumptie te verminderen:

 

Advertenties