Een ode aan Marmite

Veel mensen zijn bang dat als ze geen vlees eten, ze bepaaldejars-of-marmite-588850 voedingsstoffen mislopen. Het in stand houden van een gebalanceerd eetpatroon is echter goed mogelijk zonder vlees. Kernwoorden zijn: noten, peulvruchten en bietjes (vanwege het ijzergehalte), maar wat zeker niet mag ontbreken in de kast van een vegetariër is: Marmite!
De van oorsprong Britse kruidenpasta smaakt bitter, maar is heel gezond. Marmite bevat zout, kruiden en plantenextracten. Het grote succes van het gistextract is dat het boordevol vitamine B1,2 zit. Dit is een voedingsstof die vooral in dierlijke producten zit en dus vaak ontbreekt in een vegetarisch of veganistisch dieet. Een tekort aan vitamine B1,2 kan bloedarmoede veroorzaken.

Een ander leuk weetje is dat Marmite een bijproduct van de bierproductie is. Waar het gistextract anders wellicht weggegooid wordt, gaat de verkoop van Marmite voedselverspilling tegen

Voor de beginner is een boterham met Marmite wellicht te sterk. Begin daarom met een likje een broodje kaas om aan de smaak te wennen. Na verloop van tijd ga je het lekker vinden. Echt waar!

Advertenties