Zij eten #vleesvrij

Gisteren leerden we dat vegetarisme ooit het Pythagoras-dieet heette. Vandaag laten schrijfsters Susan Smit en Natascha van Weezel zien dat geen of minder vlees eten niet gedateerd is. Sterker nog, het is actueler dan ooit!
vleesvrij
Toen de redactie van De jonge idealist contact opnam met Susan Smit, kregen we vrijwel direct een enthousiaste mail terug. Hoewel Susan in het verleden vegetariër was, besloot ze toch om zo nu en dan weer vlees te gaan eten. Desondanks is ze enthousiast over ons initiatief. “Ik ben flexitariër omdat het drastisch minderen of schrappen van vlees op je menu het grootste effect heeft op het milieu, de voedselvoorraad voor de wereldbevolking én het dierenleed ineen!”

Ook Natascha van Weezel twijfelde geen seconde om onze actie te steunen. Ze is sinds haar tiende vegetariër. “Toen ik ging nadenken over de vraag waar vlees vandaan komt en dat ging visualiseren vond ik het zielig. Destijds waren er ook allemaal ziektes zoals de Gekke Koeien Ziekte (BSE) waar ik over hoorde op het jeugdjournaal. Ik dacht: dat kan dan toch niet goed zijn om te eten?” Natascha eet inmiddels al twintig jaar geen vlees meer. “Ik heb gemerkt dat je vlees helemaal niet nodig hebt: ik eet veel noten en tofu, wat prima vleesvervangers zijn. Ik heb er wel eens over nagedacht hoe het zou zijn om weer vlees te gaan eten, maar ik denk dat ik er fysiek ziek van zou worden na zo’n lange tijd, het lijkt me eigenlijk ook helemaal niet meer lekker.”

In die laatste zin herkent redactielid Annemiek zich. “Sinds een tijdje eet ik helemaal geen vlees meer. De laatste keer dat ik – puur uit verlangen – een stukje kip in een restaurant at, had ik de volgende dag flink last van mijn buik. Ik beweer niet dat het door het verorberen van een kipfiletje kwam. Wellicht is een placebo-effect, maar het neemt de trek in vlees wel weg en maakt de weg vrij voor mijn idealen.”

Natascha en Annemiek zijn2eecfbaa-0a18-4d96-9c6c-93a046360c01_catootje voorbeelden van mensen die ervoor kiezen om helemaal geen vlees meer te eten. Wij zijn de actie ‘Een week #vleesvrij’ echter niet begonnen om iedereen te pushen vegetariër te worden. De beweegredenen van Susan Smit om haar vleesconsumptie te minderen, beschrijven precies waarom onze campagne belangrijk is. Afgelopen week werd er in het Algemeen Dagblad een artikel gepubliceerd waarin vermeld staat dat steeds meer Nederlanders niet elke dag meer vlees eten. We zijn op de goede weg!

Advertenties