It’s all about discipline

Nog een dag te gaan! Hoewel voor de meeste mensen de eerste dagen vaak het lastigst zijn, is het niet vreemd als je nu stiekem naar een hamburger snakt. Gebruik dat verlangen om de laatste dag door te komen. Hoe je dat doet, leren wij jou in deze blog.
25-quotes-about-self-discipline

Niets is zo verleidelijk als de geur van gebakken kip. Op het winkelplein bij mij (Annemiek) in de buurt zit een poelier. Onderweg naar de supermarkt word ik geregeld geconfronteerd met die overheerlijke geur en krijg ik zin in een kippenboutje. Jarenlang liet ik mijn idealen varen en gaf ik toch weer toe aan mijn neus en rommelende maag.
Wil jij na deze challenge jouw vleesconsumptie minderen omdat je om het milieu geeft, dieren een beter leven gunt of simpelweg omdat het goed voelt? Maak dan gebruik van de volgende tips (die overigens ook op andere uitdagingen toe te passen zijn):

#1 Allereerst: zorg dat je goed weet waarom je iets doet en herinner jezelf eraan. In mijn geval heeft mijn hondje het verschil gemaakt. Ik at al weinig vlees meer, maar vond boerenkool zonder runderrookworst toch wel kaal. Toen ik voor mijn bordje stamppot zat en naar de kleine img_0293teckel keek, besefte ik mij dat het roodroze stuk vlees op mijn bord afkomstig was van een dier met vergelijkbare ogen. Noem het pathetisch, maar mijn trek verdween. Ook hielp de realisatie dat een worst samengeperst – en dus bewerkt – vlees is. Dat klinkt een stuk minder lekker. Hang een foto van een dier in de keuken op of maak een lijstje met redenen waarom je geen vlees meer wilt eten. Wees creatief!

#2 De documentaires uit de tweede motivatieblog hebben eveneens geholpen om de knoop door te hakken. Filmmateriaal maakt het leed van dieren en milieuproblematiek zichtbaar en zorgde bij mij voor een soortgelijk effect als eerder beschreven.

#3 Zoek uit welke vleesvervangers je echt lekker vindt! De schrappen met vegaburgers in de supermarkt worden steeds verder uitgebreid. Waar ik niet veel op heb met kaasschnitzels, vind ik de groenteballetjes prima te eten. amandel-verfrissing-noten-amandelen_3137727Ook ben ik dol op amandelen. Noten zijn niet bepaald goedkoop, maar als je bedenkt wat je normaal aan vlees uitgaf, worden ze al beter betaalbaar. Persoonlijk haal ik noten op de markt of bij een Turkse winkel op het plein. Oriënteer, experimenteer en wees vooral niet zuinig met hetgeen je echt lekker vindt. Dit compenseert het verlangen naar vlees. Tip: neem een bakje nootjes mee naar je werk of school.

#4 Ga geen boodschappen doen met een lege maag. Deze tip klinkt wellicht cliché, maar helpt gegarandeerd. De geur van gebakken vlees is moeilijk te weerstaan als je maag al zachtjes rommelt. Evengoed is de snoepafdeling dan niet te vermijden. Heb je net een broodje avocado achter de kiezen, dan hoef je minder van jezelf te vragen. Er is minder discipline nodig om je doel te bereiken. Overigens scheelt het vaak ook heel wat centjes.

#5 Koop Jonathan Safran Froer’s Eating animals.2009-11-10-eating_animals

#6 Open Jonathan Safran Froer’s Eating animals.

#7 Lees Jonathan Safran Froer’s Eating animals.

#8 Ga op zoek naar heerlijke vega-recepten. Hopelijk heeft Meisjevanhetlicht je geïnspireerd om weer wat meer tijd in de keuken te gaan doorbrengen. De eerste weken zijn een zoektocht, maar daarna gaat het makkelijker. Je leert hoe je het best bepaalde recepten kan maken en het vegetarisch koken wordt onderdeel van je systeem. Dit betekent dat waar je bijvoorbeeld altijd langs de vleeswaren liep voor een pakje salami, je nu standaard naar de notenafdeling gaat.

#9 It’s all about the mind. Net als bij hardlopen, gaat het hier om volhouden. Je wilt een doel bereiken: namelijk geen of minder vlees eten. Als je een afstand loopt, komt er steeds weer een moment waarop de verleiding opkomt om te stoppen. De eerste trainingen geef je hier aan toe en dat is ook helemaal niet erg. Wil je verder komen, dan moet je op een gegeven moment bepalen dat je door moet. De eerste keer dat je de verleiding weerstaat, ervaar je een gevoel van pure overwinning. En juist dat gevoel helpt om je missie voort te zetten!

#10 Zorg dat je missie ook leuk wordt. Wees elke dag opnieuw trots op jezelf! Iedere stap is er een. Gun jezelf een cadeautje als je een week geen vlees gegeten hebt en wees vooral niet te streng. Op de verjaardag van je tante mag je best een plakje leverworst. Nogmaals, het gaat om het bereiken van een doel en dat gaat niet zonder vallen en opstaan. Het belangrijkste is dat het haalbaar blijft. Zo help je jezelf, het milieu en de dieren!

Advertenties