Hoi

Het is vandaag Zeg-eens-hoi-dag. Twee jaar geleden riep Q-music DJ Niek van der Bruggen deze dag in het leven. Voor sommige mensen is het een grote grap. Anderen ergeren zich aan het feit dat tegenwoordig elke dag een thema lijkt te hebben. Toch heeft Van der Bruggen een punt. Als ik op straat spontaan iemand begroet, word ik soms verwonderd of juist argwanend aangekeken. We zijn niet meer gewend om een vreemde ‘hoi’ te zeggen. Het is echter een kleine moeite en kan wel een lach op het gezicht van de ander toveren.

Vanochtend liet ik mijn hond uit. Charlie houdt img_0751van aandacht en wist binnen vijf minuten een oudere dame te versieren. Sinds mijn vriend en ik Charlie uit het asiel gehaald hebben, heb ik geregeld aanspraak op straat. In Nieuwendam wonen veel ouderen die graag een praatje willen maken. De vrouw vertelde trots dat ze vandaag voor het eerst weer zonder stok loopt. Ze is 83 en wil zo lang mogelijk fit blijven. Toen ik na tien minuten naar huis terugkeerde, realiseerde ik mij dat dit voor haar misschien wel het enige praatje van vandaag is. Vereenzaming is een groot probleem onder ouderen. Wellicht maak ik deze ontmoeting nu iets te dramatisch. Waar het om gaat is dat de lach op het gezicht van de vrouw waardevol is. Zij zocht contact en ik kon het haar – al was het maar tien minuten – geven. Een simpele ‘hoi’ kost nog geen seconde. Die heb je toch wel voor een ander over?

Advertenties