Het Dolhuys: museum van de geest

Op loopafstand dolhuis-2-300x188van station Haarlem ligt het dolhuis: de plek waar vanaf 1320 krankzinnigen en mensen met besmettelijke ziektes verpleegd werden. Het veertiende-eeuwse pand lag destijds vlak buiten de stadsmuur en was dus de perfecte plek om geesteszieken weg te stoppen. Vandaag de dag wordt het gebouwencomplex als het museum en kenniscentrum het Dolhuys gebruikt. Een belevenis!

De moderne en kleurrijke inrichting van de tentoonstelling contrasteert met het Oud-Hollandse pand. Naast de enige overgebleven dolcellen – de voorlopers van de isoleercellen – staat een expositie met video-installaties. Als bezoeker weet je – in positieve zin – niet waar je moet beginnen met kijken. Je maakt kennis met bekende mensen met psychische klachten als Vincent van Gogh, Edvard Munch, maar ook met schrijfster Myrthe van der Meer van de bestseller PAAZ.

Het museum toont de geschiedenis van het pand en de psychiatrie, maar laat ook een duidelijke boodschap zien: weg met stigmatisering! Overal hangen quotes als: “ooit een volmaakt mens ontmoet?” Deze zin vormt de basis van de nieuwe tentoonstelling De maakbare mens (vanaf januari 2017.) Naast exposities organiseert het Dolhuys randprogramma’s en worden er films vertoond. Na alle indrukken is er ruimte voor een verse smoothie en stukje appeltaart in het gezellige museumcafé Thuys.

Ga je een dagje naar Haarlem? Dan is een bezoekje aan het Dolhuys een echte aanrader!

Advertenties