Stop Bloedkolen!

Nu de kerstdagen voorbij zijn, is het tijd om de laatste klusjes voor het nieuwe jaar op te knappen. Nieuwe verzekeringen en energiecontracten worden afgesloten. Steeds vaker kiezen mensen voor groene energie. Groen staat voor milieuvriendelijker, maar wist je dat het ook voor menswaardigere energie staat?


Grijze energie wordt voornamelijk opgewekt uit kolen die o.a. afkomstig zijn uit de Cesàr-regio in Colombia. In datzelfde gebied hebben de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco tussen 1996 en 2006 paramilitairen financieel gesteund en informatie over mogelijke doelwitten aangeleverd. In deze tijd zijn vele bewoners bedreigd, mishandeld en zelfs verdwenen door toedoen van deze paramilitairen. In totaal keerden ruim 3000 mensen niet meer terug naar hun families. Vaak ontvluchtten de geliefden van de slachtoffers het gebied, uit angst voor méér geweld. Zodra de bewoners verdwenen waren, konden deze kolenbedrijven hun wingebied uitbreiden. Vredesorganisatie PAX heeft aanwijzingen dat het beleid van deze bedrijven nauwelijks is veranderd. Aan de kolen die worden verstookt kleeft dus niet alleen een groot milieurisico, maar ook bloed.

Om deze reden is PAX  de campagne Stop Bloedkolen! tegen begonnen en roept Amsterdammers op om druk op Nuon te zetten. Ook De jonge idealist vindt het bizar dat Nederlandse energiebedrijven zoals Nuon en Essent nog op grote schaal kolen uit deze landen afnemen, vooral omdat ze zich uitspreken voor het beschermen van mensenrechten. Wij roepen iedereen op om drie keer na te denken voor je stroom afsluit bij één van de genoemde energiebedrijven op de campagnepagina. Laat mensonterende stroom anno 2017 verleden tijd zijn!

Advertenties