Veiligheidspact tegen Discriminatie

Soms raken initiatieven je diep. Al eerder maakten we kennis met initiatiefneemster Joke Jongejan van Dialoog in Actie. Vanochtend ontving ik een e-mail met de volgende boodschap:

Dialoog in Actie heeft op 1 oktober 2012 het Veiligheidspact tegen Discriminatie getekend. Hierin beloven wij onder meer dat als er een bedreigende situatie is voor één van onze (gespreks)partners wij voor elkaar opkomen. Daarom mail ik jullie onderstaande uitnodiging:

Veiligheidspact tegen Discriminatie bewaakt morgen, 3 februari, vanaf 12.00 uur, de deur bij de Blauwe Moskee

Samenwerkende organisaties in het Veiligheidspact tegen Discriminatie nodigen alle bewoners van Amsterdam uit morgen hun solidariteit te uiten met de moslimgemeenschap door voor en tijdens het middaggebed toezicht te houden op de deuren van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Dit in reactie op de aanslag op een moskee door een rechts-extremistische student tijdens het avondgebed in de Canadese stad Quebec die zes mensenlevens kostte en acht anderen verwondde.

Dit tragische incident staat niet op zich; vorig jaar werd daar al een varkenskop voor de deur gevonden. Agressie en geweld tegen islamitische gebedshuizen zijn internationaal wijd verspreid, maar krijgen niet overal evenveel aandacht. Ook in Nederland zijn islamitische instituties regelmatig doelwit. Vier grote moskeeën, waaronder de Blauwe Moskee in Amsterdam, kondigden als reactie op de terreurdaad in Canada eigen maatregelen aan om hun veiligheid op te schroeven.

Het Veiligheidspact tegen Discriminatie heeft als centraal uitgangspunt dat fundamentele verschillen in levenswijze en verschillen van mening in een pluriforme samenleving inzet kunnen zijn van dialoog of debat, maar nooit een motief mogen zijn om elkaar te discrimineren, laat staan om over te gaan tot verbaal of fysiek geweld. In het pact werken organisaties van onder meer joden, moslims, christenen, LHBT’s, Afro-Nederlanders en humanisten en velen op persoonlijke titel samen.

Laten we voorkomen dat angst voor de ander de overhand krijgt en blijven bouwen aan het onderlinge vertrouwen en investeren in structureel contact. Iedereen is morgen van harte welkom vanaf 12.00 uur bij de Blauwe Moskee, Henri Dunantstraat 14 om mee te doen aan deze solidariteitsactie. Julia van Rijn van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA), zal kort het woord voeren.

Met vriendelijke groeten,
Dialoog in Actie
Joke Jongejan,06-137 85 908

Advertenties