De ondernemende idealist: Romee Mulder

Romee Mulder (1990) vertrok voor een 16900301_10154289742580544_929222706_npaar weken naar Nepal. Met een missie.

Wat ga je in Nepal doen?

Ik ga  voor twee weken naar Nepal met de stichting Young&Fair om onderzoek te doen naar de sociale impact van Fair Trade. We zullen tijdens ons verblijf verschillende organisaties en bedrijven bezoeken die aangesloten zijn bij een Fairtrade keurmerk of werken volgens Fairtrade principes. Het doel is om meer te weten te komen over deze manier van handel, de mensen erachter te leren kennen en te zien of het verschil maakt en op welke manieren.  Bij iedere organisatie die we bezoeken zullen we in gesprek gaan met de werknemers en zullen we door middel van interviews proberen meer te weten te komen over het bedrijf en de productieketen. Wat houdt de hen bezig? Hoe beleven ze het werk en wat levert zo’n keurmerk nou op? Betekent dit automatisch dat de werkomstandigheden beter zijn, of is het slechts een mooie boodschap naar de (westerse) consumenten?

Waar komt jouw hart voor fair fashion vandaan?

Mijn interesse in mode en textiel is al op jonge leeftijd ontstaan. Totdat op een gegeven moment niet meer de hoeveelheid kleding die je kon kopen voor weinig geld het belangrijkst werd, maar de oorsprong ervan. Hoe wordt iets in elkaar gezet, door wie, met welke materialen en onder welke omstandigheden? Ik heb een jaar mode gestudeerd en tijdens deze studie werd dit maakproces natuurlijk extra benadrukt. Steeds vaker kwamen misstanden in de mode-industrie in de media, en ben ik op eigen onderzoek uitgegaan. De reis naar Nepal zal hier daarom ook goed bij aansluiten. Je komt er dan al snel achter waar de meeste kleding (in massa) geproduceerd wordt en dat dit ten koste gaat van veel mensenlevens en het milieu. Geen goede berichten, helaas. Ik hecht veel waarde aan  gelijkheid en mensenrechten, dus ook in de kledingindustrie. Omdat het een tegenwoordig steeds meer een wegwerpproduct is geworden probeer ik zo bewust mogelijk om te gaan met het kopen en dragen van kleding. Het is daarnaast goed om te zien dat er ook een tegenbeweging is opgestaan, er worden (kleinschalige) duurzame en Fairtrade modelabels opgericht, veel organisaties zetten zich hiervoor in (zoals de Schone Kleren Campagne) en consumenten worden kritischer. Het gaat in stapjes, en je kan ook niet alles in één keer goed doen. Maar hoe meer mensen zich hier bewust van zijn en geloven dat het anders kan, hoe beter!

Wat hoop je te bereiken tijdens je reis en in de toekomst?

Ik hoop dat we door dit onderzoek en de interviews een goed beeld kunnen neerzetten van een deel van het productieproces rondom Fairtrade geproduceerde producten. Dat we consumenten in o.a. Nederland een inkijkje kunnen geven in het verhaal achter het product dat ze kopen, of juist mensen te overtuigen en inspireren dat het wel degelijk zin heeft dit te doen.

Wat betekent idealisme voor jou?

Het betekent voor mij doen waar je hart ligt, met een hoger doel in je achterhoofd. Iets wat misschien buiten je kunnen ligt, maar toch (en misschien eigenwijs) wat aan wilt doen. Iets wat je niet alleen voor jezelf doet, maar ook voor een ander, zonder tegenprestatie.

Heb je een tip voor jonge idealisten?

Volg je hart en laat je niet weerhouden door mensen die je negatief beïnvloeden. Maar heb wel altijd een luisterend oor, en sta open voor verschillende perspectieven, dit houdt je scherp. En wat betreft fair fashion: schroom niet om in winkels vragen te stellen. Als niet duidelijk is waar een kledingstuk vandaan komt en je twijfelt of je het wel wilt aanschaffen, vraag hier dan naar. Hier is helaas niet altijd antwoord op, en soms kan een winkelier hier ook niets aan doen door inkoop bij een groothandel bijvoorbeeld. Luister vooral naar je eigen gevoel hierin. En wil je niet afhankelijk zijn van wat er in de winkels ligt: maak het zelf!

Advertenties