10 redenen om op 15 maart te gaan stemmen

Twijfel je nog of je gaat stemmen? Lees dan 10stemmen-286x286 onderstaande redenen om op 15 maart wel naar de stembus te gaan.

#1 Politiek klinkt vaak ingewikkeld, maar hoeft het niet te zijn! Door te stemmen oefen je als burger indirect invloed uit op politieke beslissingen die in Nederland gemaakt worden. Jij kiest namelijk wie er in het kabinet en Tweede Kamer komen. Het kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen. Zij maken wetten die door de Tweede Kamer goed- of afgekeurd worden. Door te stemmen kun jij ervoor zorgen dat vertegenwoordigers van politieke partijen die je vertrouwt invloed krijgen om standpunten waar jij het mee eens bent uit te voeren.

#2 Voor ons is het heel gewoon om te mogen stemmen, maar dat was niet altijd zo.Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er algemeen kiesrecht voor mannen. Voor die tijd hadden burgers geen invloed op de landelijke besluitvorming. Mensen hebben gestreden om te mogen kiezen wie het land vertegenwoordigt. Er zijn nog steeds landen (bijv. Noord-Korea) waar burgers geen inspraak in de politiek hebben. Laten we vieren dat wij dat in Nederland wel hebben door op 15 maart naar de stembus te gaan.

#3 Het duurde nog twee jaar voor ook alle Nederlandse vrouwen naar de stembus mochten. Anno 2017 is de meerderheid van de ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden nog steeds man. Om hier verandering in te brengen, werd de website Stem op een vrouw ontwikkeld. Vind jij het belangrijk dat er meer vrouwen op politieke functies komen? Breng dan een bezoekje aan deze website en stem op een vrouw.

#4 Hetzelfde geldt voor diversiteit. De meerderheid van de politieke functionarissen in Den Haag is nog steeds blank. Door middel voorkeursstemmen kan een kandidaat van een politieke partij in de Tweede Kamer komen. Bedenk dus niet alleen op welke partij je stemt, maar ook op wie je stemt.

#5 Naar de stembus gaan is een kleine moeite. De stemlocaties gaan om 7:30 open en sluiten pas om 21.00. Op weg naar werk, in de pauze of na het avondeten heb je vast 5 minuten de tijd om een vakje rood te kleuren. Lukt dat echt niet? Dan kun je iemand machtigen om voor jou te stemmen.

#6 Weet je echt niet op wie je moet stemmen? Stem dan blanco. Je laat op deze manier zien dat je democratie (volksvertegenwoordiging) wel belangrijk vindt!

#7 Iedereen heeft wel iets in de huidige maatschappij waar hij/zij zich zorgen om maakt of graag verandering in ziet. Door te stemmen op de partij die opkomt voor jouw idealen, is de kans groter dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Weet je niet welke partijen jouw belangen vertegenwoordigen? Vul dan de Stemwijzer in of lees de (verkorte) partijprogramma’s (deze zijn te vinden op de websites van de partijen). Gisteren was het eerste televisiedebat waarin de lijsttrekkers van de politieke partijen hun standpunten verkondigden. Op 5, 13 en 14 maart staan er nog debatten op het programma die op televisie uitgezonden worden.

#8 Weet je niet zo goed hoe de stemprocedure werkt? Op de stemlocatie zijn altijd mensen aanwezig die uitleg willen geven. Ook worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd om inzicht in het stemproces te geven. Wees niet bang om mensen in je omgeving te vragen om het uit te leggen en je te helpen! Bedenk je wel dat het niet mogelijk is om met iemand anders het stemhokje in te gaan, dus zorg dat je voorbereid bent.

#9 De verkiezingen bieden gespreksstof. In de weken voorafgaand aan 15 maart worden er geregeld gesprekken over politiek op verjaardagen of bij de koffieautomaat gevoerd. Door je een beetje te verdiepen in de actualiteit door bijvoorbeeld een debat te bekijken of de Stemwijzer in te vullen , kun je in een onverwacht interessant gesprek belanden.

#10 Op 15 maart vinden er honderden verkiezingsfeesten door het land plaats. Als je gestemd hebt, is zo’n evenement nog leuker om bij te wonen. Je kunt zelf ook vrienden uitnodigen om samen vanaf 21.00 de uitslagen te gaan kijken. Verkiezingen zijn een goede reden voor een feestje!

Advertenties