Kijktip #2: Goedkope kleding, wie betaalt de prijs?

Tijdens mijn eerste vakantiedagen van dit jaar probeerde ik Videoland.com uit. Ik ben gek op documentaires en mijn oog viel direct op de titel Goedkope kleding: wie betaalt de prijs? Kleding is een van de onderwerpen waar ik mijn idealen wel eens laat varen. Ik wil er graag leuk uitzien, maar ben ook niet iemand die daar veel geld aan wil uitgeven. Wel heb ik inmiddels de veelbesproken Primark afgezworen.

De documentaire gaf me een inkijkje in deAfbeeldingsresultaat voor goedkope kleding wie betaalt de prijs textielindustrie in Azië. Werknemers worden slecht betaald, soms mishandeld en om verder te bezuinigen, laten werkgevers de veiligheidsmaatregelen links liggen. De documentaire maakt duidelijk dat de werknemers de prijs van goedkope textiel betalen, letterlijk én figuurlijk.

Hoewel nog geen enkel merk volledig fair is, zijn er diverse organisaties en campagnes die zich inzetten om dat doel te bereiken. Al eerder plaatste De jonge idealist een interview met Romee Mulder. Romee ging met Young & Fair naar Nepal om bedrijven te bezoeken en te onderzoeken of ze een fairtrade keurmerk waard zijn. Wil je een bewuste kledingkeuze maken? Kijk dan eens op de websites van Fairwear en Schone Kleren. En bekijk natuurlijk de bovengenoemde documentaire.

Advertenties